URL: http://www.forskningstorget.com/index.php?id=13,208,0,0,1,0


Norsk Romsenter

Varslerne i rommet

Copyright bilde: ESALangt over hodene våre, hundrevis av kilometer ute i rommet, går satellittene i bane. De tar pulsen på jorda.

Satellittene tar bilder og gjør målinger mens de sirkler rundt jorda, nesten 1000 km over oss. De gir oss oversikt over hvordan det står til på havet, i lufta og på land.

Noen måler temperatur, andre sjekker fuktigheten i lufta. Meteorologene bruker data fra rommet til å lage værmeldinger vi kan stole på.

Når algene i havet blomstrer, kan vi se det på satellittbilder. Noen av algene er giftige, og da flytter fiskeoppdretterne oppdrettsanleggene før fisken dør.

Kystvakten bruker radarsatellitter til å oppdage skip som slipper ut olje eller fisker ulovlig. Leteaksjoner etter båter som er savnet, blir mer effektive med informasjon fra rommet.

Når klimaforskerne analyserer satellittbilder, kan de finne ut om isbreene på Grønland krymper eller vokser, og om isen i Arktis blir tynnere for hvert år. De kan til og med måle størrelsen på snøkornene i Antarktis – uten å ha tatt en eneste prøve.

Satellittene forsyner oss med informasjon om jorda vi bor på. Hver eneste dag, hele året. De er vakthundene som aldri sover.

 

 

Norsk Romsenter
Kontaktperson: Marianne Moen
E-post: marianne.moen@spacecentre.no
Telefon: 22511817
www.romsenter.no

 

Copyright bilde: ESA

 

 

 

 

 


Utskriftsvennlig versjon